Josep Pedrals. Poeta

ornament

Biografia curta
Josep Pedrals es dedica a la poesia des de diversos fronts: escriu llibres d’investigació en el gènere (assajos novel·lats sobre poètica i vida), recita poesia de forma professional (ha actuat per Europa, Amèrica i Àsia), explica la poesia en cursos i conferències (en Universitats, Instituts i Escoles), difon i divulga la poesia en diversos mitjans de comunicació (actualment a El País), ha muntat celebracions poètiques de tot tipus i periodicitat (va conduir durant 13 anys l’històric cicle poètic del bar Horiginal i actualment dirigeix el festival Barcelona Poesia), posa versos a la música de diversos compositors, expandeix la teatralitat del vers, etcètera.

Biografia ampliada
Josep Pedrals és un poeta i recitador nascut a Barcelona l’any 1979. Escriu per necessitat, per voluntat i per encàrrec. Durant uns anys va fer de llibreter, mentre començava a escampar la poesia des de diversos fronts.

Actua
Des de 1997 es dedica a dur la poesia als escenaris, treballant sobretot la sonoritat i la fisicitat del vers.

Ha actuat per Europa (Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Portugal, Polònia, Anglaterra, Escòcia, Sèrbia, Croàcia, Xipre, Macedònia, Montenegro…), Àsia (Japó) i Amèrica (EUA, Mèxic, Brasil, Argentina, Nicaragua, Guatemala…), comptant els recitals per milers, en tot tipus de festivals i cicles.

Ha estat premiat en diversos concursos de recitació, entre els quals l’internacional d’Osaka (2009).

Forma
Ha treballat en la divulgació de la poesia i dóna conferències i cursos sobre temes de poètica, prosòdia i oralitat en escoles, instituts i universitats d’arreu del món.

Col·labora des de 2018 en les activitats educatives de la Fundació Jesús Serra.

També imparteix cursos de recitació i escenificació poètica a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, de tècniques del vers a la Sala Beckett, un cicle sobre poètiques peculiars a la llibreria Nollegiu i un taller per gaudir de la poesia a la Casa Elizalde.

Difon
Ha desenvolupat espais de poesia en ràdio i televisió i ha col·laborat en espais d’art i cultura de diverses publicacions (publicà, durant uns anys, un sonet cada dia al diari Ara).

Va coordinar durant 13 anys (2002-2015), amb Ferran Garcia, l’associació HORINAL (Obrador de Recitacions I Noves Actituds Literàries), des d’on van organitzar l’històric cicle de recitals del bar Horiginal de Barcelona (encara actiu) i altres festivals i cicles poètics diversos (“Exquisits” a Ripoll, “Bau” a Terrassa…).

Ara, escriu articles de teoria literària al Quadern del diari El País i recita poemes al programa Àrtic de Betevé.

Codirigeix el festival Barcelona Poesia (2020-…)


Dramatitza
Ha estrenat diverses obres de teatre breu (entre elles: Estat major, Entremès, Ecs!…).

Va codirigir l’espectacle transdisciplinar Wamba va! (Mercat de les Flors, 2005), creat amb Gerard Altaió, Eduard Escoffet i Martí Sales.

Entre maig i juny de 2012, el teatre La Seca va programar el cicle “Josep Pedrals”, amb les obres En comptes de la lletera (amb Jordi Oriol, Carles Pedragosa i Àlex Aviñoa) i El furgatori (adaptació teatral del llibre del mateix títol, dirigida per Iban Beltran).

El juny de 2014 va estrenar l’obra “Safari Pitarra” (coescrita amb Jordi Oriol) al TNC.

És lletrista del musical “Fang i setge” (Teatre de la Passió, Olesa, 2014-2015; Teatre Victòria, 2016).

Cada Nadal, des de 2018, al Maldà Teatre (i girant amunt i avall), fa l’espectacle “Nadales” amb Iban Beltran i Carles Pedragosa.

Musica
Formà part de la banda de funky-pop Explosion Bikini (1999-2004).

Va formar el duet Guillamino+Pedrals (2006-2008).

Actualment lidera el grup de pop irònic Els Nens Eutròfics.

Fa espectacles poètico-musicals amb Albert Sagrera: “Es faixen” (2014); amb Xavi Lloses: “Eufèmica au Fènix” (2013), “El dubte melòdic” (2015); amb David Soler: “Les Gallcigralles” (2019); amb Nico Roig: “El vi ver” (2018); amb Carles Pedragosa: “Una potència estrangera” (2019); amb Laura Pau: “El mèdium” (2020); amb Laia Alsina: “Clava’l” (2021); etc.

Reconeixements
Fou guardonat amb el premi Lletra d’Or 2012 al millor llibre publicat en català pel llibre “El romanço d’Anna Tirant“.

El desembre de 2014, fou guardonat amb el premi Time Out al millor creador de l’any a Barcelona.

Fou guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona de Literatura 2018 pel llibre “Els límits del Quim Porta”.

Fou guardonat amb el premi Lletra de literatura digital 2019 pel projecte Deep Blue Rhapsody.