Josep Pedrals. Poeta

 • NoInspireu

  Què és?
  NoInspireu és una manera de mirar la poesia tal com se’ns ha anat acostant i ha anat desenvolupant-se, principalment, al llarg dels darrers dos-cents anys. Anirem veient fases evolutives, camins i giragonses, dreceres i culs de sac per on han anat transitant i plasmant-se les inspiracions. Llegirem i gaudirem, situarem i comentarem, procurarem entendre i compartir allò que va instigar cada poeta i el poder que li va hissar amunt les paraules.

  A partir de l’anàlisi de la trajectòria d’un poeta determinat, cada sessió intenta arribar a entendre l’evolució de la poesia en la sensibilitat de l’autor, entre dubtes i certeses, recerques i troballes.

  On es fa?
  El cicle es podrà seguir presencialment a la Nollegiu del Clot i virtualment a través de zoom.

  Quan es fa?
  El cicle consta de 9 sessions que es fan mensualment, d’octubre a juny, en dijous, i a les 19h.

   

  Sessions 2022-2023

  Magda Portal – octubre

  Magda Portal és considerada la primera poeta vanguardista de Llatinoamèrica i la primera activista feminista peruana. La seva obra és, segons ella mateixa, un missatge “fervorosament adherit a la causa de la dignitat humana i la justícia social.”

  Jules Laforgue – novembre

  Si el curs passat vam parlar de la poesia de Jules Supervielle, aquest any parlarem de l’altre gran poeta francès de l’Uruguai, Jules Laforgue, ànima decadentista, simbolista i, sobretot, irònica que es dedicava a farcir la vagància d’extravagància.

  Osvaldo Lamborghini – desembre

  Osvaldo Lamborghini fou un poeta de Buenos Aires que va acabar exiliat a Barcelona, on va passar els darrers anys de la seva vida. Tot i ser una autèntica llegenda a l’Argentina, encara no ho és a Catalunya i mirarem de posar-hi remei amb aquesta sessió.

  Ramón de Garciasol – gener

  Ramón de Garciasol és el pseudònim que va utilitzar durant quasi tota la vida un dels principals poetes socials que va viure sota la llosa del franquisme a Castella-La Manxa, Miguel Alonso Calvo, un intel·lectual de primer ordre i un poeta fraternal i compassiu.

  Norah Lange – febrer

  Norah Lange fou una poeta expressionista preocupada per la transitorietat de la vida, un personatge important en la vida cultural argentina del seu moment i un puntal de la nova actitud de la dona en un món literari dominat pels homes.

  Robert Browning – març

  Robert Browning és un dels grans poetes de l’època victoriana, autor d’algunes obres excepcionals per la forma, la gràcia i l’extensió. Casat amb la gran poeta Elizabeth Barrett, va viure fascinat per l’escriptura i treballà sempre amb una elegància proverbial.

  Tamara Kamenszain – abril

  Desapareguda fa escassament un any, Tamara Kamenszain va ser una de les veus més importants del neobarroc argentí. La seva mirada sobre el fet poètic la va portar a la idea de “La novel·la de la poesia”, on el jo poètic va i ve entre la confessió i el distanciament.

  Salvador Albert – maig

  Salvador Albert fou un poeta que es podria encasellar en el modernisme, per una certa tendència maragalliana, però que begué, a nivell de fons, de les estètiques europees de finals del XIX i principis del XX. Una figura massa desconeguda per la qualitat que tingué.

  Luis Palés Matos – juny

  Luis Palés Matos fou un poeta porto-riqueny, creador del “diepalismo”, una tendència estètica que pretenia fer de la sonoritat la base de l’escriptura poètica, com una recerca de les arrels ètniques i culturals del Carib: ritme, acústica i imaginació.

   

  Inscripcions